2022-05-18 13:42:36• hírek • Agerpres

Elfogadta a képviselőház az offshore-törvényt

Elfogadta szerdán a képviselőház az offshore-törvény tervezetét. A jogszabályjavaslatot 248 képviselő támogatta szavazatával, 34-en ellene voksoltak.

Az elfogadott törvény az offshore (nyíltvízi) és a nagy mélységű onshore (szárazföldi) kőolajlelőhely-kutatás és -kitermelés feltételeit szabja meg.

A jogszabály előírja, hogy a kőolajszerződések ugyanazon gazdasági érdekcsoporthoz tartozó tulajdonosai, akik gázkitermelési tevékenységet is végeznek, és értékesítik az e körzetekből kitermelt földgázt, kötelesek a többletjövedelmet kiszámítani, bevallani és adót fizetni utána. Az olajmezőkből kitermelt földgáz értékesítéséből származó többletbevételekre fizetendő adóból levonják a kutatási és kitermelési (upstream) beruházások értékét. Ennek aránya nem haladhatja meg a többletbevételekre kirótt adó 40 százalékát - áll a jogszabályban.

A mélytengeri és szárazföldi olajmezőkre vonatkozó kőolajmegállapodások hatályának ideje alatt a megállapodások jogosultjai és a hozzájuk tartozó vállalatok jogosultak a szóban forgó olajmezőkből kitermelt szénhidrogének szabad forgalmazására, az általuk meghatározott áron és mennyiségben, tiszteletben tartva a hatályos nemzeti és európai jogszabályokat.

A kormánynak azonban kivételes esetekben, az energiaügyi minisztérium javaslatára joga van ideiglenes jelleggel korlátozni az árakat és az értékesíthető szénhidrogén-mennyiséget a lakossági fogyasztáshoz és a hőszolgáltatók működéséhez szükséges szénhidrogén biztosítása érdekében, illetve, hogy eleget tegyenek az európai jogszabályok által előírt szolidaritási mechanizmusoknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: